Nieuws Bos Elektro Hilversum

Energie besparend en duurzaam
Bekijk alles online en print uw producten uit.
De laatste persberichten over Bos elektro bv

Per 1 juli 2017 moeten kabels die in de handel worden gebracht voor permanente installaties in  bouwwerken voldoen aan de Europese CPR norm EN 50575. Deze norm heeft betrekking op het brandgedrag van kabels. Draka introduceert nieuwe CPR-gecertificeerde producten om te voldoen aan de nieuwe regelgeving.

Wat is CPR?
CPR is Europese regelgeving en staat voor Construction Products Regulation. Het doel van CPR voor kabels is om in Europees verband betrouwbare informatie te verschaffen over het brandgedrag van kabels.

Welke brandklassen gelden in Nederland?
CPR maakt voor kabels onderscheid in zeven Euroklassen (Aca, B1ca, B2ca, Cca, Dca, Eca en Fca) en een additionele classificatie voor rook (s), brandende vallende deeltjes (d) en zuurgraad (a). Voor de implementatie in Nederland is de NEN 8012 opgesteld. Het aantal classificaties is daarin beperkt tot vier (zie tabel hieronder).

Hoe kan ik de juiste brandklasse kiezen?
NEN 8012 is de Nederlandse norm voor de keuze van het leidingtype. Met behulp van de stroomschema’s en/of de risicograaf in NEN 8012, waarin vragen staan over de gebruiksfunctie en risicofactoren, komen gebruikers tot de vereiste brandklasse. Draka heeft de handige online brandklasse selectiehulp ontwikkeld die 1 op 1 is gebaseerd op NEN 8012.

CE-markering en DoP
Voor kabelproducten die vallen onder CPR brengt de kabelfabrikant een CE-markering aan op het productlabel met CPR gerelateerde informatie, zoals de brandclassificatie en het DoP nummer. DoP staat voor Declaration of Performance en is een prestatieverklaring met aanvullende informatie die kabelfabrikanten beschikbaar moeten maken.

Wie is waarvoor verantwoordelijk?
• Kabelfabrikanten zijn verantwoordelijk voor het uitvoeren van de brandtesten, het opstellen en aanbrengen van de CE-markering en het opstellen en beschikbaar maken van de prestatieverklaring (Declaration of Performance).
• Groothandels/distributeurs dienen erop toe te zien dat alle verkochte kabelproducten die vallen onder CPR zijn voorzien van CE-markering.
• Installateurs/adviseurs zijn verantwoordelijk voor de juiste keuze van de brandklasse en kabel; conform de NEN 8012. De installateur moet kunnen aantonen dat de kabel met de juiste brandclassificatie is geïnstalleerd.
• De eigenaar/gebruiker van het gebouw is verantwoordelijk voor het bepalen van het brandrisico conform het bouwbesluit en NEN 8012.

Voor de keuze van de juiste brandklasse heeft Draka de online brandklasse selectiehulp ontwikkeld die 1 op 1 is gebaseerd op NEN 8012.

Bos elektro bv ©  |  Oscar Romerolaan 12 , 1216 TK, Hilversum  |  E-mail  |  Telefoon +31 (0)35 623 6000  |  Fax +31 (0)35 623 5968  |  Disclaimer  |  Privacy